Κάπνισμα μετά από έμφραγμα

22/09/2015 by Dr Kounas
kapnisma-meta-emfragma-1200x600.jpg

Δεν υπάρχει “μαγικό” χάπι διακοπής του καπνίσματος ακόμη και μετά από την οδυνηρή εμπειρία της νοσηλείας για έμφραγμα. Αυτό αποδεικνεύει η έρευνα Καναδών ερευνητών, συμφωνα με την οποία οι καπνιστές-ασθενείς που έλαβαν εξιτήριο μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου και στους οποίους συνταγογραφήθηκε βουπροπιόνη (φάρμακο για τη διακοπή του καπνίσματος) επανήλθαν στην …κακή τους συνήθεια σε ποσοστό 50% στις 4 εβδομάδες και 66% με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το έμφραγμά τους. Οι ερευνητές καταλήγουν πως μια θεραπεία στοχευμένη στην τροποποίηση της συμπεριφοράς είναι μάλλον απαραίτητη για να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα.

Προσωπικά, τα παραπάνω ακούγονται σε εμένα και πολλούς άλλους απολύτως…αναμενόμενα!
Όλοι έχουμε καταλάβει πόσο δύσκολο είναι για κάποιο καπνιστή να κόψει το κάπνισμα και ακόμη και αν το πετύχει πόσο εύκολα…ξανακυλά στην παλαιά του συνήθεια.

Σίγουρα η διακοπή του καπνίσματος είναι μια αλλαγή τρόπου ζωής. Επομένως αυτό έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να συμβεί με την καθοδήγηση από τα ειδικά κέντρα διακοπής του καπνίσματος όπου πέρα από την φαρμακευτική βοήθεια αναλύονται και εξετάζονται πρότυπα συμπεριφοράς που ωθούν στο τσιγάρο.

www.cardiac-care.gr © 2011-2017