Η προστατευτική δράση της μεσογειακής δίαιτας

08/08/2017 by Dr Kounas
MEDITERRANEAN-DIET-1200x600.jpg

Νέα δεδομένα, που ενισχύουν την ευρέως γνωστή ωφέλιμη δράση της μεσογειακής δίαιτας στη υγεία, ανακοινώθηκαν πρόσφατα από Ισπανούς ερευνητές.

Συγκεκριμένα περίπου 7.500 ενήλικες με υψηλό μελλοντικό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων χωρίστηκαν σε δυο ομάδες. Η πρώτη (ομάδα ελέγχου) έλαβε απλές συμβουλές για τη μείωση της κατανάλωσης λιπαρών φαγητών. Η δεύτερη ομάδα έλαβε οδηγίες για την υιοθέτηση μεσογειακού τύπου διατροφής. Μετά περίπου 5 χρόνια παρακολούθησης οι ερευνητές διαπίστωσαν μείωση 30% των καρδιακών θανάτων και επεισοδίων, αποδιδόμενη στη μεσογειακή δίαιτα. Παράλληλα επιβραδύνθηκε η εξέλιξη των αθηρωματικών πλακών στις καρωτίδες των ατόμων με μεσογειακή διατροφή ενισχυμένη με ξηρούς καρπούς.

Η βάση της μεσογειακής δίαιτας περιλαμβάνει καθημερινά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, άφθονα όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και υποκατάσταση όλων των μαγειρικών λιπών με παρθένο ελαιόλαδο. Ψάρια και θαλασσινά συνιστώνται 2 φορές την εβδομάδα ενώ τα πουλερικά, τα αβγά και τα γαλακτοκομικά θα πρέπει να καταναλώνονται σε μέτριες μερίδες και όχι καθημερινά. Τέλος το κόκκινο κρέας και τα γλυκά επιτρέπονται μερικές φορές το μήνα. Σε ανταπόδοση όμως μπορούμε να απολαμβάνουμε καθημερινά ένα ποτήρι καλό κρασί!

www.cardiac-care.gr © 2011-2017